Meterkast vervangen kosten

De meterkast is een essentieel onderdeel van uw woning als het aankomt op goedwerkende elektriciteit. Zonder elektriciteit zijn we tegenwoordig nergens meer. Des te belangrijker is het dat uw meterkast in goede staat is. Daarom is het goed deze periodiek te laten nakijken door een elektricien en u wanneer nodig uw meterkast tijdig laat vervangen. Alles over het vervangen van uw meterkast en wat Multi Concurrent hierin voor u kan betekenen, leest u op deze pagina.

Ga snel naar

Oude meterkast vervangen

Wanneer een woning oud is, is er vaak een beperkt aantal groepen voor elektriciteit aanwezig. In de moderne tijd waarin we nu leven zien we vaker dat oude woningen worden klaargemaakt om meer elektriciteit te kunnen verwerken, dit gebeurt o.a. door het vervangen van de meterkast.

Om deze klus veilig en efficiënt te laten verlopen is het aan te raden deze klus altijd te laten uitvoeren door een erkend elektricien met de nodige ervaring.

Kosten elektricien groepen

Wat kost het vervangen van de meterkast?

Niet iedere meterkast is hetzelfde, het is van belang vooraf goed te weten welk soort groepenkast er nodig is in uw woning. Dit kan een 1-fase of een 3-fase groepenkast zijn. Het verschil tussen deze twee soorten is de aansluiting:

1-fase groepenkast: 220 – 230V op de kWh meter – 2 draden aan de onderkant.
3-fase groepenkast: 380 – 400V op de kWh meter – 4 draden aan de onderkant.

Afhankelijk van uw woning wordt bepaald welke soort groepenkast nodig is. Het soort groepenkast en het aantal groepen dat u wilt laten aansluiten bepalen grotendeels de totaalprijs voor dit project:

Aantal groepenGemiddelde prijzen 1-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)Gemiddelde prijzen 3-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)
4 groepen€ 350 – € 510€ 530 – € 550
5 groepen€ 475 – € 550€ 550 – € 625
6 groepen€ 500 – € 575€ 580 – € 650
7 groepen€ 525 – € 600€ 600 – € 680
8 groepen€ 550 – € 625€ 625 – € 700
9 groepen€ 650 – € 750€ 675 – € 750
10 groepen€ 690 – € 770€ 700 – € 800

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde, ter indicatie. Voor een exacte prijs raden we u aan een gratis en vrijblijvende offerte bij ons op te vragen

Prijsvoorbeelden meterkast vervangen

Om de verschillen in prijzen voor het vervangen van de meterkast nader toe te lichten, leest u hieronder een aantal prijsvoorbeelden. Deze voorbeelden zijn ter indicatie.

Goedkoopste optie

Uw meterkast dient vervangen te worden, maar u wilt hier zo min mogelijk geld aan kwijt zijn. In dit geval kunt u kiezen voor het laten vervangen van de meterkast met vier groepen. Houdt u er wel rekening mee dat het in de toekomst kan voorkomen dat het aantal groepen alsnog moet worden uitgebreid, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe keuken wilt laten plaatsen of meer elektriciteit behoevende huishoudelijke apparaten aanschaft. Het laten vervangen van een meterkast met vier groepen kost u maximaal zo’n € 500.

Alles in één keer

Het later bijplaatsen van extra groepen in uw reeds vervangen meterkast, kan prijziger uitvallen dan wanneer u alles in één keer laat doen. Laat u uw meterkast vervangen en komen er 8 nieuwe groepen, dan betaalt u totaal maximaal zo’n € 650.

Veel stroomgebruik

Hebt u veel huishoudelijke apparaten, maar ook grotere technische apparaten zoals een Smart-TV, een dure computer of laptop(s) e.d.? Dan is het goed om zoveel mogelijk groepen te laten aansluiten bij vervanging van uw meterkast. Zo voorkomt u zoveel als mogelijk dat er kortsluiting optreedt.

Het vervangen van de meterkast en laten aansluiten van 10 groepen kost u maximaal € 800.

Hoe is de prijs opgebouwd bij het vervangen van de meterkast?

De prijs voor het vervangen van de groepenkast is opgebouwd uit verschillende onderdelen. In de totale kosten zijn de volgende onderdelen opgenomen: arbeidskosten en materiaalkosten. De totale materiaalkosten zijn zo’n 75% van de totaalprijs en de overige 25% bestaan uit arbeidskosten. De afvoer- en voorrijkosten zijn vaak opgenomen in de arbeidskosten van de elektricien.

Prijsbepalende factoren kosten meterkast vervangen

De totale prijs voor het vervangen van uw meterkast is afhankelijk van een aantal prijsbepalende factoren. Deze zetten we hier kort voor u op een rijtje:

  • Uurtarief of totaalprijs elektricien
    Wanneer u een elektricien uw meterkast laat vervangen en deze rekent op basis van een uurtarief, kunnen de totale kosten anders uitvallen dan wanneer u vooraf een vaste prijs afspreekt. Het is slim om hierover voorafgaand aan de klus duidelijke afspraken te maken met de elektricien.
  • Merk groepenkast
    Er kan een A-merk of B-merk worden gebruikt bij de vervanging van uw meterkast. Let hier goed op, want het prijsverschil tussen A-merk of B-merk kan wel oplopen tot zo’n €200.
  • Extra mogelijkheden, zoals onderstaand overzicht:
Extra optieGemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btwOmschrijving
Kookgroep toevoegen€ 55Belangrijk als je elektrisch gaat koken.
Beltrafo toevoegen€ 35Deurbellen werken meestal op laagspanning. Een transformator is dan noodzakelijk.
Extra aardlekschakelaar toevoegen€ 85Elke meterkast dient minimaal 2 aardlekschakelaars te hebben.

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde, ter indicatie. Voor een exacte prijs raden we u aan een gratis en vrijblijvende offerte bij ons op te vragen

Vrijblijvende offerte?

Bespaartips bij vervanging meterkast

We hebben enkele (lange termijn) bespaartips voor u bedacht. Deze tips kunnen u helpen om de kosten voor het vervangen van uw meterkast te drukken of hebben invloed op langer termijn.

SMART energiemeter

Een SMART energiemeter inbouwen in de stoppenkast, maakt dat u inzichtelijk kunt maken hoeveel stroomverbruik uw (huishoudelijke) apparaten hebben. Door met deze bevindingen slim om te gaan en bepaalde apparatuur minder aan te sluiten op de elektriciteit, kunt u op jaarbasis tot wel € 200 besparen op uw energiekosten.

Extra projecten

Wanneer u meerdere (kleine) klussen hebt die dienen te worden uitgevoerd door een elektricien, bent u vele malen goedkoper uit om dit als één project te laten uitvoeren. De elektricien hoeft niet meermaals naar u toe te komen en dit scheelt u al tot zo’n € 40 voorrijkosten.

Help mee

Door zelf de meterkast voor te bereiden (opruimen, toegankelijk maken ed) op de klus en achteraf zelf op te ruimen, bespaart u kosten omdat de elektricien sneller klaar is. Zeker wanneer de elektricien een uurtarief hanteert kunt u hiermee tot zo’n € 40 – € 80 besparen.

Meterkast vervangen door Multi Concurrent

De ervaren en erkende elektriciens van Multi Concurrent vervangen uw meterkast vakkundig en zorgvuldig. Wilt u meer informatie, advies over uw meterkast of een vrijblijvende offerte opvragen?

Wij zijn bereikbaar via ons contactformulier op deze website, onder de knop “contact”. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.