Onderhoudsvrije tuin

Het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin geeft u het voordeel van een mooie tuin die zonder al te veel werk ook mooi blijft. We zien dat er steeds meer vraag is naar onderhoudsvrije en onderhoudsvriendelijke tuinen, daarom leest u op deze pagina de nodige tips en trucs.

Ga snel naar

Gemiddelde kosten onderhoudsvrije tuin aanleggen

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen heeft als groot voordeel dat het onderhoud tot een minimum beperkt wordt. Wanneer u geen tijd heeft om uzelf goed te verdiepen en informeren in een onderhoudsvrije tuin, kunt u ervoor kiezen om een van onze hoveniers voor u een ontwerp voor een onderhoudsvrije tuin te laten maken. Het voordeel is dat de hovenier tevens het aanleggen van de tuin voor u uit handen kan nemen. Maar wat kost het maken van zo’n ontwerp en het laten aanleggen van een onderhoudsvrije tuin nu precies? In onderstaand overzicht hebben we de gemiddelde kosten voor u uiteengezet:

Soort klusPrijs
Tuinontwerp onderhoudsvrije tuin€ 100,- tot € 500,- per ontwerp
Tuinaanleg onderhoudsvrije tuin€ 50,- tot € 350,- per m²
Kunstplanten€20,- tot € 500,- per plant
Straatwerk€ 25,- tot € 150,- per m²
Schutting€ 50,- tot € 200,- per meter
Verlichting€ 50,- tot € 100,- per m²
Kunstgras€ 10,- tot € 35,- per m²

*Bovenstaande prijzen is een gemiddelde prijsindicatie. De exacte prijs voor onze diensten is afhankelijk van meerdere factoren. Wij raden u aan altijd een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Wanneer kiezen voor onderhoudsvrije tuin?

Als u aan uw tuin denkt en al rillingen krijgt bij de gedachte om weer op handen en knieën onkruid te moeten verwijderen of planten en/of struiken te moeten snoeien, is een onderhoudsvrije tuin een slimme keuze. Een onderhoudsvrije tuin is voor mensen die willen genieten van uw tuin, maar geen tijd hebben deze intensief te onderhouden. Een groot bijkomend voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, waardoor u voor langere tijd geen omkijken hebt naar uw tuin.

Ontwerp onderhoudsvrije tuin

Het is mogelijk dat u zelf veel ideeën hebt voor uw onderhoudsvrije tuin, zoals veel bestrating of een groot gedeelte van uw tuin laten voorzien van kunstgras en/of kunstplanten. Het ontwerp voor de tuin kunt u natuurlijk zelf maken, maar het is slim om een hovenier mee te laten denken. Onze hoveniers hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen (én aanleggen) van een onderhoudsvrije tuin. Het ontwerp kunt u ook laten maken door onze hoveniers. Het voordeel hiervan is dat onze hoveniers het ontwerp maken op basis van uw wensen en budget en zij de juiste kennis hebben over duurzame materialen die bij uw onderhoudsvrije tuin passen. Onze hoveniers zorgen voor een volledig en compleet ontwerp; desgewenst incl. tuinverlichting e.d. Zo weet u precies waar u aan toe bent en bent u verzekerd van de professionele expertise van onze hoveniers.

Vijf tips voor een onderhoudsvrije tuin

Het is goed om uzelf van te voren goed te verdiepen in de mogelijkheden en opties die er zijn om een onderhoudsvrije tuin succesvol te maken. Onderstaand vindt u vijf handige tips om een mooie, maar toch onderhoudsvrije tuin aan te leggen:

Tip 1: Kies voor de juiste bestrating

Er wordt doorgaans gedacht dat kiezen voor veel bestrating onderhoudsvrij is. Dit is helaas niet het geval. Kale bestrating is juist vatbaar voor vuiligheid, algen en eventuele andere begroeiing. Dit zorgt ervoor dat bestrating niet onderhoudsvrij is. Het vegen van bladeren, schoonmaken van voegen, algen en onkruid blijft een terugkomende taak bij veel soorten bestrating. Wilt u toch kiezen voor (veel) bestrating in uw tuin? Kies dan voor de juiste soort tegels, zoals keramische tegels. Deze zijn gecoat met een harde toplaag welke beschermend werkt tegen viezigheid en beschadigingen. Kies voor grote tegels welke ingevoegd kunnen worden met een voegmiddel i.p.v. met zand, zo heeft onkruid geen kans om te groeien.

Tip 2: Denk na over onderhoudsvrij gras

Een mooi groen gazon in de achtertuin is voor velen een lust voor het oog en daarom nog steeds een veel overwogen keuze voor de voor- en/of achtertuin. Een gazon is daarentegen alles behalve onderhoudsvrij. Om een gezond gazon te behouden dient deze intensief verzorgd te worden, denk aan maaien, bemesten en sproeien. Het beste alternatief voor een onderhoudsvrij gazon is kunstgras. Helemaal onderhoudsvrij is kunstgras helaas ook niet, een minimale onderhoudsbeurt is meermaals per jaar nodig voor het langste plezier. Het voordeel van kunstgras is dat het in iedere vorm gesneden kan worden en daarom ook gebruikt kan worden in kleine tuinen of op balkons.

Tip 3: Minder onkruid door bodembedekkers

Een doorn in het oog voor velen: onkruid. Het bestrijden van onkruid d.m.v. wieden, snijden en/of plukken is een tijdrovende klus. Bij een onderhoudsvrije tuin hoort dus zo min mogelijk onkruid, maar hoe behaalt u dit precies? Door slim gebruik van bodembedekkers in uw tuin. Er zijn verschillende bodembedekkers die onkruid voorkomen en direct zorgen voor mooi groen in uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan vrouwenmantel, klimop, kattenkruid, dwergmispel, ooievaarsbek of maagdenpalm. Het voordeel van deze bodembedekkers is het minimale onderhoud die ze behoeven én de hoeveelheid onkruid die ze tegenhouden. Wilt u geen groene bodembedekkers? Denk dan aan de mogelijkheden van grind, schors of schelpen als bodembedekking.

Tip 4: Onderhoudsvrije privacy

We zijn allemaal gesteld op onze privacy en willen daarom liever geen inkijk in onze achtertuin. Ook in een onderhoudsvrije tuin is privacy vaak een hoog gestelde eis. Een tuinafscheiding in de vorm van een schutting is het meest onderhoudsvriendelijk. Kies in dit geval wel voor een hardhouten schutting i.p.v. een geïmpregneerde houten schutting, deze behoeft minder onderhoud én is duurzamer. Kiest u liever voor een groene tuinafscheiding in uw onderhoudsvrije tuin? Dan is een Hedera haag een prima optie, deze hoeft namelijk niet ieder jaar gesnoeid te worden. Wel zo makkelijk!

Tip 5: Planten voor een onderhoudsvrije tuin

Veel mensen denken dat alle planten veel onderhoud vergen en kiezen daarom liever voor alternatieven. Dit is helemaal niet nodig, want er zijn genoeg planten te vinden die weinig onderhoud vragen en een lange levensduur hebben. Kies voor een onderhoudsvrije tuin voor vaste planten, deze zijn het makkelijkst in onderhoud en kunnen jaren mee. Het is wel belangrijk om eerst goed in kaart te brengen waar de planten zullen komen; op een plek met veel zonlicht, op een droge of juist natte plek e.d. Iedere plant heeft andere behoeften en daarop inspelen zorgt voor een langere levensduur van de plant. Kies niet te veel verschillende soorten planten, dit kan uiteindelijk zorgen dat u alsnog meer onderhoudstijd kwijt bent dan vooraf gewenst. Voorbeelden onderhoudsvrije planten: Lavendel, margrieten, geraniums, siergrassen, taxus, hortensia, naaldvaren, leliegras.

Vrijblijvende offerte?

Vermijd deze dingen voor een onderhoudsvrije tuin

We hebben u de nodige tips gegeven om een onderhoudsvrije tuin succesvol onderhoudsvrij te maken én te houden. Maar welke dingen kunt u beter vermijden in uw onderhoudsvrije tuin? Dat leest u hier:

Kale grond

Het klinkt misschien wat gek, maar kale grond in uw tuin zorgt juist voor meer onderhoud. Kale grond wil begroeit worden en als u hier niet voor zorgt, doet de natuur dit. Onkruid groeit snel en graag op kale grond en zorgt er dus voor dat u meer onderhoud aan uw tuin hebt. Los dit gemakkelijk en slim op met bodembedekkers. Begroeide grond wordt overgeslagen door onkruid en daarom hebt u op langer termijn minder onderhoud aan uw tuin. De bodembedekkers moeten wel geplant worden en verder kunnen groeien tot volwaardige bodembedekking, dit betekent dat u in het beginsel wel onkruid zal moeten wieden tussen de bodembedekkers.

Gras

Een strak en groen grasveld in de tuin vinden veel mensen mooi en kleurrijk. Het nadeel is wel dat gras intensief en goed onderhouden moet worden om zo mooi strak en groen te blijven. Gras is daarom een van de dingen om te vermijden wanneer u streeft naar een onderhoudsvrije tuin. Kies voor alternatieven zoals kunstgras óf een border aan de zijkant van uw tuin welke u vult met onderhoudsarme planten. Zo creëert u toch groen in de tuin, maar hebt u geen omkijken naar intensief onderhoud aan een gazon.

Kleine tegels

Kiezen voor tegels in een onderhoudsvrije tuin is op zich een prima keuze, maar niet wanneer dit kleine tegels betreft. Het grootste nadeel van kleine tegels is dat er veel meer voegen zijn waar onkruid in gaat groeien. Al dat onkruid tussen de stenen wieden is een enorme klus. Kies daarom liever voor grotere tegels, zodat u minder voegen heeft om onkruidvrij te maken. Alleen tegels in uw tuin leggen, zorgt uiteindelijk voor meer onderhoud. Denk daarom aan het combineren van tegels met alternatieven, zoals kunstgras of een houten vlonder.

Een vijver

Veel mensen dromen van een mooie vijver in hun tuin. Het zorgt voor een levendig effect in de tuin en het trekt vogels en andere dieren. Een vijver onderhouden is niet alleen een intensieve klus, maar ook kostbaar. De benodigde attributen voor het juiste onderhoud van een vijver, zijn vaak niet goedkoop en dan hebben we het nog niet gehad over de tijd die u kwijt bent aan onderhouden.

Een vijver past dus niet in uw onderhoudsvrije tuin. Kies voor een slim alternatief, zoals een kleine waterschaal of fontein. Zo trekt u toch vogels en andere dieren aan, zonder daar veel voor te moeten onderhouden.

Onderhoudsvrije tuin

Het verkeerde groen

In een onderhoudsvrije tuin is het belangrijk om bepaalde soorten groen te vermijden. Natuurlijk wilt u niet ieder jaar uw planten moeten vervangen, daarom is het belangrijk om te kiezen voor winterhard groen. Deze soorten planten kunnen de winter doorstaan en vergen minder onderhoud dan één jarige of niet winterharde planten. Ook te snel groeiend groen wilt u het liefst vermijden, anders dient u om de zoveel maanden de planten te snoeien. Dit geldt ook voor een heg, dit kost u veel onderhoudstijd om de heg in vorm en goede conditie te houden. Een goed alternatief voor een heg als tuinafscheiding, is bijvoorbeeld een houten schutting of tuinschermen van kokosvezel, welke u laat begroeien met winterhard groen. Denk bijvoorbeeld aan de klimop.

Planten in potten

Tot slot is er nog één ding te mijden in uw onderhoudsvrije tuin. Planten in potten kosten u meer tijd in onderhoud. De planten zijn afhankelijk van uw zorg, omdat ze slechts beperkt voedingsstoffen en water uit de aarde kunnen halen. De verzorging van planten in potten kost meer tijd dan planten in de aarde, daarom kunt u deze beter mijden. De meeste potten zijn niet bestand tegen de winter en dit zorgt ervoor dat u de planten naar binnen dient te verplaatsen vóór de winter aanbreekt. Doet u dit niet? Dan zullen veel van uw planten vergaan en de potten zullen breken door de vrieskoud. Zonde!

Aanleggen onderhoudsvrije tuin

Het aanleggen van uw onderhoudsvrije tuin kunt het best zien als één groot project: namelijk het compleet op de schop nemen van uw tuin, zodat deze zo min mogelijk onderhoud nodig heeft. Onze hoveniers van Multi Concurrent zijn niet alleen ervaren in het ontwerpen van uw onderhoudsvrije tuin, zij nemen met veel plezier de aanleg van uw tuin voor u uit handen. Zo bent u verzekerd van een mooi en duurzaam resultaat, maar ook weet u zeker dat uw tuin écht zo min mogelijk onderhoud nodig zal hebben. Wanneer u de klus uitbesteed aan een ervaren hovenier van Multi Concurrent hebt u ook geen omkijken naar de aanschaf van materialen en gereedschappen, daar dit allemaal via onze hovenier voor u wordt ingekocht. Makkelijker kunnen we het bijna niet maken.

Onze hovenier zorgt ervoor dat uw tuin wordt leeggehaald, uw nieuwe ontwerp tot in de puntjes wordt uitgetekend en het ontwerp stap voor stap gerealiseerd wordt. Een onderhoudsvrije tuin wordt meestal aangelegd met (redelijk tot veel) bestrating, kunstgras en/of kunstplanten en evt. een schutting naar uw wens. Dit wordt allemaal gerealiseerd met producten die zo duurzaam mogelijk zijn.

Onderhoudsvrije tuin: vijf handige tips

Wanneer u zelf aan het oriënteren bent voor een onderhoudsvrije tuin en nog niet zeker weet of u dit uit handen wilt geven aan een van onze professionele hoveniers of de tuin zelf wilt aanleggen, is het handig om onderstaande tips m.b.t. een onderhoudsvrije tuin eens door te nemen:

  • Gebruik worteldoek onder grind, bestrating of kunstgras om onkruid zoveel mogelijk tegen te gaan.
  • Als u groen in uw tuin wilt, maar dit niet wilt onderhouden kunt u overwegen kunstgras en/of kunstplanten te plaatsen in uw tuin. Ook onderhoudsarme planten zijn een optie.
  • Wanneer u een schaduwrijke tuin hebt is deze vatbaarder voor groene aanslag en mos op uw schuttingen en/of tegels. Er zijn materialen met verschillende coatings om mos en algen tegen te gaan.
  • Tegels van graniet, basalt of keramiek vergen weinig onderhoud. Deze soorten tegels zijn in verhouding wel een stuk prijziger. Een voordelig alternatief hiervoor zijn betonnen tegels.
  • Wanneer u kiest voor een schutting, ga dan voor een duurzaam materiaal. Denk aan composiet of kunststof.

 

Onderhoudsvrije tuin door Multi Concurrent

Een onderhoudsvrije tuin ontwerpen en aanleggen is een intensieve klus. Het is een kwestie van even investeren en daarna de vruchten ervan plukken. Wanneer u geen tijd hebt voor het onderhouden van uw tuin, kunnen we ons voorstellen dat u geen tijd hebt om uw nieuwe onderhoudsvrije tuin te ontwerpen en aan te leggen. Onze ervaren hoveniers van Multi Concurrent staan te trappen om uw tuinproject uit handen te nemen. Wij streven ernaar uw onderhoudsvrije tuin volledig naar uw smaak te ontwerpen en wij realiseren uw tuin met grote zorgvuldigheid en oog voor detail.

Wilt u meer informatie over het lagen aanleggen van een onderhoudsvrije tuin door onze specialisten? Vraag een offerte aan via ons contactformulier, deze vindt u op deze website onder de knop contact. Telefonisch zijn wij te bereiken op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl. Onze hoveniers staan graag voor u(w tuin) klaar!

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen