Hovenier kosten

Wanneer u uw tuin wilt laten onderhouden, vernieuwen of misschien wel volledig opnieuw wilt laten ontwerpen door een hovenier zijn hier uiteraard kosten aan verbonden. Om beter inzicht te krijgen in deze kosten en hoe deze kosten tot stand komen geven wij u op deze pagina alle informatie die u nodig hebt.

Ga snel naar

Tuin egaliseren

Wat is een hovenier?

Een hovenier is voornamelijk bezig met tuinaanleg en tuinonderhoud. Een hovenier is een ervaren en goed opgeleide vakman welke gespecialiseerd is in alles wat te maken heeft met groen in uw tuin.

Denk hierbij aan: tuin uitgraven en/of ophogen, bestrating aanleggen, begroeiing aanplanten, vijvers aanleggen, schuttingen plaatsen e.d. Ook tuinontwerp valt onder het specialisme van een hovenier. Eigenlijk alles wat te maken heeft met het aanleggen of onderhouden van uw tuin doet een hovenier.

Prijsopbouw hovenier

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs die er wordt berekend voor uw klus. Deze factoren leest u hier aan de hand van keuzes die u kunt maken voor u het werk uitbesteed aan een hovenier. Zo kunt u goed geïnformeerd afwegen welke werkzaamheden in uw geval wel en niet van belang zijn.

Keuze 1: Wel of geen tuinontwerp laten maken?

Wanneer u een tuinontwerp laat verzorgen door een hovenier, bent u hier meerkosten aan kwijt t.o.v. wanneer u het ontwerp zelf doet. Het ontwerpen van een tuin houdt in dat er, rekening houdende met uw wensen en voorkeuren, een soort plattegrond wordt gemaakt van hoe uw tuin eruit komt te zien. De prijzen voor zo’n ontwerp lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de grootte van uw tuin. De gemiddelde kosten voor een tuinontwerp, uitgaande van een tuin van 100m2, liggen gemiddeld tussen de €350,- en €500,-. Ongeveer de helft van deze kosten zijn voor het zogenoemde beplantingsplan, een gedetailleerd overzicht met de soorten en het aantal planten en de locaties waar de beplanting zal komen. Door zelf het ontwerp te bedenken en uit te tekenen bespaart u deze kosten volledig. Wilt u wel een tuinontwerp, maar geen beplantingsplan? Dan bespaart u ongeveer de helft van de kosten voor het tuinontwerp.

Keuze 2: De tuinaanleg wel of niet uitbesteden aan een hovernier?

Wanneer u een tuinontwerp hebt (laten maken) is het de afweging of u dit ontwerp zelf gaat realiseren of u dit wilt laten doen door een hovenier. Wanneer u de tuin laat aanleggen door een hovenier komen hier natuurlijk extra kosten bij kijken. De kosten kunt u besparen wanneer u de klus zelf aan pakt, maar daar staat tegenover dat de klus u tijd en fysiek werk kost. Maak dus voor uzelf goed de afweging of u de klus zelf wilt uitvoeren of wilt laten uitvoeren door een hovenier.

Keuze 3: Regelmatig onderhoud nodig?

Uw tuin heeft regelmatig onderhoud nodig om zo lang en zo veel mogelijk plezier te hebben van uw tuin. Dit onderhoud kunt u uitbesteden aan een hovenier wanneer u hier zelf geen tijd voor hebt. Ook kan het zijn dat u lichamelijk niet in staat bent om uw tuin te onderhouden. Wanneer u een hovenier inschakelt om uw tuinonderhoud te verzorgen kost dit gemiddeld tussen de €20,- en €50,- per uur. Zelf onderhouden maakt dat u deze kosten bespaart, maar uw tijd is ook kostbaar. Maak dus voor uzelf een goede afweging of u zelf uw tuin gaat onderhouden of u dit laat doen door een hovenier.

Uurloon van een professionele hovenier

Het uurloon van een hovenier, zonder materiaalkosten en voorrijkosten meegerekend ligt gemiddeld op een tarief van tussen de € 40,- à € 45,- per uur. Let er wel op dat een hovenier met een hoger uurtarief mogelijk toch goedkoper uitkomt wanneer deze bijvoorbeeld geen voorrijkosten rekent.

Ga dus niet blind af op een laag uurtarief, want met verhoogde materiaalkosten en voorrijkosten kan de uiteindelijke totaalprijs toch nog hoger uitvallen dan u misschien had gehoopt.

Onderhoudscontract hoveniersbedrijf

Bij Multi Concurrent bieden wij u de mogelijkheid een onderhoudscontract met ons aan te gaan. Dit houdt in dat u met ons afspreekt dat er regelmatig een hovenier bij u komt om uw tuin te onderhouden. Afhankelijk van de frequentie waarop de tuinman uw tuin komt onderhouden, het soort onderhoud dat er dient te gebeuren en de grootte van uw tuin, kan de prijs voor een onderhoudscontract oplopen. Toch bespaart u meestal met een onderhoudscontract, daar u ons de zekerheid geeft van terugkomend werk en wij u daarvoor graag een korting aanbieden. In de prijs welke wordt gehanteerd in een onderhoudscontract, zijn alle denkbare extra kosten al inbegrepen. Dit betekent dat u niet meer betaald dan wat wij in het onderhoudscontract met u hebben afgesproken.

Prijsbepalende keuzes totale kosten hovenier

Het is van belang dat u vooraf goed nadenkt over de verschillende keuzes die u hebt m.b.t. het inhuren van een hovenier. Er zijn een aantal prijsbepalende keuzes die de totale prijs voor het inhuren van een hovenier hoger of juist lager doen uitvallen. Deze leest u hier:

 • Zelf ontwerpen of laten ontwerpen?
  Wanneer uw hovenier het tuinontwerp verzorgt zullen hier extra kosten voor gerekend worden.
 • Zelf (gedeeltelijk) aanleggen of laten aanleggen?
  Wanneer u (gedeeltelijk) zelf u tuin aanlegt, scheelt dit u natuurlijk in de kosten. Houd er wel rekening mee dat het fysiek zwaar werk kan zijn en de werkzaamheden vaak veel tijd in beslag nemen, omdat u niet zo ervaren bent als een hovenier.
 • Zelf onderhouden of laten onderhouden?
  Een nieuwe tuin kunt u zo laten ontwerpen dat deze vrijwel onderhoudsvrij is. Dit houdt in dat u er weinig tijd aan hoeft te besteden om de tuin te onderhouden. Deze tijd hebt u over voor andere dingen. Wanneer uw tuin veel onderhoud vergt, maar u de tijd niet hebt voor dit onderhoud zal u het onderhoud kunnen laten uitvoeren door een hovenier. Hier worden extra kosten voor berekend.
 • Materialen
  De soorten materialen die er worden gebruikt bij uw tuinaanleg en het tuinonderhoud zijn van invloed op de totale kosten. Hoe duurder de materialen, hoe hoger de kosten oplopen. De hovenier kan met u doornemen welke prijs er geldt voor welk materiaal. Bespreek dit vooraf dus goed!
 • Lokale hovenier of niet?
  Wanneer u kiest voor een lokale hovenier bij u in de buurt, kan dit u voorrijkosten schelen. Deze voorrijkosten kunnen flink oplopen wanneer een hovenier ver uit uw omgeving gevestigd is en dus een flink stuk moet rijden om bij u te kunnen komen. Door een lokale hovenier te kiezen hebt u veel lagere of mogelijk geen voorrijkosten.
 

Extra hovenier kosten

In een aantal gevallen dient u rekening te houden met extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden. Dit zijn kosten die niet altijd gemaakt worden, maar afhankelijk zijn van de situatie. Zoals:

Tuin ontdoen van oude beplanting

Gaat u zelf de tuin volledig ontdoen van oude beplanting, bomen en/of vijver(s)? Of is deze klus voor u fysiek te zwaar of kost dit teveel van uw tijd? De hovenier kan deze voorbereidende werkzaamheden voor u doen, tegen een meerprijs van het eerder genoemde uurloon. Afhankelijk van de grootte van uw tuin is hier ongeveer 3 tot 6 uur werk voor nodig.

Uren arbeid

Wanneer uw tuin niet toegankelijk of bereikbaar is voor machines zoals een minigraver, kunnen bepaalde werkzaamheden meer tijd vragen en dit maakt dat het aantal werkuren hoger wordt.

Parkeerkosten

Woont u midden in een stadshart of in een betaald parkeren gebied? De hovenier maakt dan extra parkeerkosten voor zijn bus met aanhanger. Deze kosten kunnen aan u doorberekend worden. Als u ver uit onze omgeving woont, kunnen er voorrijkosten in rekening worden gebracht.

Vrijblijvende offerte?

Bespaartips aanvragen offerte hovenier

Er zijn een aantal tips die we u graag meegeven als het gaat om het opvragen van offertes bij hoveniers. Zoals wij eerder hebben benoemd raden we u aan altijd meerdere offertes op te vragen om zo tot een compleet beeld te komen van de kosten voor uw hoveniersklus.

Hieronder leest u onze bespaartips voor het aanvragen van offertes bij een of meerdere hoveniers:

 • Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze goed. Ga niet af op het laagste uurloon, maar kijk naar de materiaalkosten, evt. voorrijkosten e.d.
 • Help zelf mee en geef dit aan bij de hovenier. Als u de hovenier zegt zelf ook mee te willen helpen door bijvoorbeeld zelf de tuin vooraf leeg te halen, helpen graven, tussendoor of na afloop van de klus zelf het afval af te voeren o.i.d. kan dit ervoor zorgen dat de totale kosten lager uit vallen.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.