Vloerverwarming houten vloer

Het is vaak te zien in woonprogramma’s en magazines, het gebruik van hout als vloer is onverminderd populair. Veel mensen denken direct bij het kopen van een nieuwbouw woning aan een gietvloer maar dat is een doorn in het oog van menig stylist op gebied van interieur. Het advies luidt dan ook vaak als klanten van de stylist aangeven een gietvloer te willen maar ook een warm en gezellige uitstraling om alleen de keuken van gietvloer te voorzien. Voor de rest van de woning zal een mooie warme houten vloer worden geadviseerd. Maar is vloerverwarming geschikt voor een houten vloer? U zal ongetwijfeld vaak een negatief advies hierover krijgen maar er zijn wel degelijk opties voor vloerverwarming met een houten vloer. Zo krijgt u én die fijne warme uitstraling van de houten vloer én lekkere warme voeten!

Ga snel naar

Waarom voor vloerverwarming kiezen?

Er zijn vele redenen denkbaar waarom u kiest voor een vloerverwarming, ook bij een houten vloer. Onderstaand noemen we enkele veelgenoemde redenen om te kiezen voor een vloerverwarming.

Een vloerverwarming is ruimte besparend

U kent het vast wel, het probleem van de radiator die ruimte bepalend is. Niet voor niets puilen bouwmarkten uit van radiator ombouwen om de lelijke radiator weg te werken en tegelijk tot iets te maken dat meer functie krijgt dan alleen maar het verwarmen van de ruimte. Ondanks dat het sterk wordt afgeraden, plaatsen veel mensen hun bank of fauteuil voor de radiator. Dit houdt veel warmte tegen en er zal dus meer gestookt moeten worden om een behaaglijk warm gevoel te krijgen. Bovendien is op deze manier de radiator niet goed te reinigen. Het advies is dit regelmatig te doen. Stof zorgt er namelijk voor dat warmte niet goed weg kan. Met een vloerverwarming bij een houten vloer of een ander soort vloer heeft u deze problemen niet. Meubels kunnen staan op plekken waar u ze graag wil hebben. Geen gedoe met radiatoren meer.

Een vloerverwarming geeft gelijkmatige warmte af

Als u in een huis komt met een vloerverwarming merkt u vast hoe fijn het voelt dat het overal even warm is. Bij een traditionele radiator is het vooral rondom de radiator lekker warm maar elders in de ruimte kan het kil en tochtig aanvoelen. Ook de lucht voelt bij een traditionele radiator soms wat zwaar en bedompt aan. Bij een vloerverwarming met een houten vloer zal het overal comfortabel zijn. Ook doet het iets met de lucht. Het is een behoorlijk technisch verhaal. Maar radiatoren zorgen ervoor dat de warme lucht snel stijgt evenals een hoop stof. Dat stof komt uiteindelijk ook weer naar beneden. De kwaliteit van zuurstof in de ruimte bij een vloerverwarming is doorgaans veel beter dan bij een traditionele radiator. Dit is zeker het overwegen waard om een vloerverwarming bij uw houten vloer te nemen.

Een vloerverwarming is veilig

Vooral met kleine kinderen is een radiator, en al helemaal een gaskachel of houtkachel oppassen geblazen. Niet alleen vanwege de soms extreme hitte waar een kind aan zich kan bezeren maar ook vanwege de harde en scherpe randen die deze warmtebronnen hebben. Hoe fijn is het dat een vloerverwarming onder de houten vloer alleen maar warmte afgeeft en geen potentieel gevaar vormt voor uw kinderen of kleinkinderen.

Een vloerverwarming houten vloer is fijn voor de portemonnee en het milieu

Een houten vloer is een duurzame keuze. Vooral als u op de keurmerken let. Omdat een houten vloer bij goed gebruik jaren en jaren meekan is een houten vloer ook om deze reden een duurzame keuze. Waarom een vloerverwarming met houten vloer goed is voor de portemonnee én het milieu is om het volgende: Een vloerverwarming is een zeer effectieve manier van een woning verwarmen. Het scheelt al snel 15 % in stookkosten. Dat is goed voor het milieu en dus tegelijk ook voor uw portemonnee. Want minder stoken is minder betalen. Zoals gezegd is de keuze voor een houten vloer vaak ook een duurzame keuze. Deze wetenschap maakt het genieten van een vloerverwarming met houten vloer extra fijn.

Vloerverwarming

De juiste houten vloer

Als u zich heeft ingelezen in houten vloeren of u al heeft laten infomeren dan weet u ongetwijfeld al dat vloerverwarming bij houten vloer niet altijd mogelijk is. Heeft u uw oog laten vallen op een beuken vloer of een vloer van zwarte Kabbes of Jatoba dan is dat niet goed te combineren met een vloerverwarming. Toch een vloerverwarming met houten vloer gewenst? Dan zal u moeten kijken naar andere houtsoorten. Een houten vloer van eikenhout is vaak geschikt voor deze toepassing. U kunt ook kiezen voor lamellen planken. Zo heeft u optimaal rendement van uw vloerverwarming bij de houten vloer. Bij het kiezen van een houten vloer moet gekeken worden naar hoe de houtsoort warmte kan geleiden.

Welke houtsoort?

We spraken al eerder over houtsoorten die niet zo geschikt zijn bij gebruik van een vloerverwarming bij houten vloer. Een houtsoort als beuken of Jatoba is zeer populair maar niet bij gebruik voor een vloerverwarming. Dit komt omdat deze houtsoorten niet zo goed warmte kunnen geleiden. Bovendien bestaat het gevaar dat het hout bol gaat staan of dat er kieren in komen doordat het hout door de warmte gaat werken. Beter is om voor bijvoorbeeld de prachtige houtsoort ‘Eiken’ te gaan. Deze houtsoort is geweldig om te gebruiken bij vloerverwarming met een houten vloer. Ook de dikte en breedte hebben invloed op de geleiding. Uw expert zal u hierover informeren als u graag een vloerverwarming houten vloer wenst. Ook over de mogelijke legpatronen van de houten vloer. Want daar heeft u veel keuze in. Denk bijvoorbeeld aan het ouderwetse visgraatpatroon! Maar ook de Hongaarse Punt is zeker een optie. Dus een vloerverwarming met houten vloer kan in verschillende leg patroneren geplaatst worden.

Vloerverwarming aan het leggen

Welke vloerverwarming systemen zijn geschikt voor een houten vloer?

Als u voor een vloerverwarming met houten vloer gaat dan is een belangrijke vraag of de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt of als bijverwarming. Bij bijverwarming zal de vloerverwarming samen met radiatoren zorgen voor een fijne verwarming van de ruimte. Bij een vloerverwarming die gebruikt wordt als hoofdwarmte zal de vloerverwarming alleen moeten zorgen voor hetzelfde resultaat. Maar welke vloerverwarming systemen zijn nou geschikt voor een houten vloer? Vraag het een expert op gebied van vloerverwarmingen en dan zal deze de volgende systemen noemen:

Droogbouwsysteem: dit systeem wordt vaak gekozen bij een renovatie. Dan ligt er al een vloer.

Infrezen: dat is een systeem waar expert vaak blij van worden, maar zeker ook de eindgebruikers van de vloerverwarming met houten vloer. Dit omdat dit de uiteindelijke hoogte niet zal beïnvloeden. De vloerverwarming wordt tenslotte er in gefreesd. Dus het gevaar dat deuren ineens niet meer open kunnen door verhoging van de vloer is hierbij niet aanwezig.

Natte conventionele vloerverwarming: dit systeem wordt het meest gebruikt bij vloerverwarming houten vloer. En niet alleen voor vloerverwarming maar ook bij vloer verkoeling. Met de soms stikhete zomers is het te begrijpen dat veel mensen ook voor deze optie kiezen. Dit systeem wordt vaak gebruikt bij nieuwbouw. Hierbij is nog geen cementdekvloer gestort. Dus is het kiezen voor een natte conventionele vloerverwarming een logische optie. .

Voordelen vloerverwarming

We spraken al eerder over de voordelen van een vloerverwarming bij een houten vloer. We hadden het over het fijne voordeel van de warme uitstraling in combinatie met warme voeten. Ook spraken we over het besparen van energie. Een vloerverwarming geeft doorgaans een stuk hoger rendement dan een ouderwetse radiator. Dat men met een vloerverarming meer vrijheid krijgt om de ruimte in te delen, noemden we ook al. Eindelijk kan de bank op de gewenste plek staan. Hoe fijn is dat. Toch zijn er nog meer voordelen. Zeker voor mensen met een allergie. En voor mensen die wel van warmte houden maar niet van onderhoud van de warmte bronnen.

Vloerverwarming houten vloer ideaal voor mensen met allergie

Een vloerverwarming met een houten vloer is vaak ontzettend fijn voor mensen met een huisstofmijtallergie en / of astma. De luchtvochtigheid is bij een vloerverwarming met een houten vloer een stuk lager. Dit maakt dat schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Ook is de ruimte zonder radiatoren makkelijker schoon te maken. Eerder spraken we al over het vrij technische verhaal over meer stof in de lucht bij radiatoren. Bij vloerverwarming met een houten vloer zal er minder stof rond dwarrelen. Al heeft dat natuurlijk nog steeds altijd te maken hoe vaak de stofzuiger of Swiffer gebruikt zal worden.

Vloerverwarming houten vloer vrijwel onderhoudsvrij

Veel mensen weten het maar weinig doen het: het goed onderhouden van hun radiatoren. Om een radiator te onderhouden dan is het goed om het regelmatig te ontluchten. Maar ook om het te ontdoen van stof. Stof houdt de warmte vast en maakt dat de radiator minder warmte levert dan gewenst. Een vloerverwarming (ook bij houten vloer) vraagt om nagenoeg geen onderhoud. U hoeft alleen maar te genieten van de geleidelijke warmte die het afgeeft.

Vloerverwarming door onze specialisten laten plaatsen

U wil een vloerverwarming met een houten vloer laten plaatsen. Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er meerdere opties mogelijk voor het systeem van de vloerverwarming. Onze specialisten bespreken graag welk systeem voor uw woning het meest geschikt zal zijn. Dat hangt helemaal af van uw type woning. Wie weet geniet u ook deze winter van behaaglijk warme voeten op uw houten vloer!