Buitenmuur schilderen

Hebben de buitenmuren hun beste tijd gehad en wilt u deze weer een nieuwe en frisse uitstraling geven? Wilt u de buitenmuren schilderen maar weet u niet waar te beginnen? Op deze pagina vindt u de kosten en enkele handige tips om u te helpen. Zo kunt u zelf aan de slag of kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen waarna wij natuurlijk graag uw buitenmuren voor u schilderen.

Als u de buitenmuur laat verven, krijgt deze niet alleen een nieuwe uitstraling maar bieden uw buitenmuren ook weer bescherming tegen de verschillende weersinvloeden. Door de oude verf van de buitenmuur te verwijderen, kunt u deze weer prachtig wit schilderen of misschien wilt u deze wel voorzien van een hele andere opvallende kleur. Hier leest u meer over welke verf speciaal geschikt is voor buitenmuren, welke kwasten u het beste kunt gebruiken en welke andere benodigheden u nodig heeft om uw project tot een succes te maken.

Ga snel naar

Schilderwerk Multi Concurrent

Stappenplan buitenmuur schilderen

Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken. Dat voorkomt dat jouw verf in de muur gaat zitten, in plaats van erop.

Eerst dient u natuurlijk de buitenmuur eerst goed te reinigen. Dit is de basis van alle schilderwerk. Verwijder eventueel mos en algen en goed op de voegen. De voegen dienen hersteld te worden waar nodig en vervolgens zorgt u ervoor, dat de zuigende werking beperkt wordt voordat uw de buitenmuur voorstrijkt. Zo zorgt u er voor dat het verf op de muur komt, in plaats van er in.

Oude verf verwijderen

De eerste stap is natuurlijk om het oude verf van de buitenmuur verwijderen. U kunt de bakstenen muur pas voorzien van een nieuwe laag voorstrijk, als de oude laag verf is verwijderd. Als de oude laag is verwijderd kunt u vervolgens opnieuw schilderen. Er zijn online meerdere producten waarvan de kwaliteit gegarandeerd is. Dit geld zowel voor producten die de oude laag verf kunnen verwijderen, als voor producten die een mooie nieuwe grondlaag op uw muur kunnen aanbrengen.

Tijdens het verwijderen van de oude verf op een stenen muur is het belangrijk om goed goed naar de voegen te kijken. Zien deze er nog uit, of zijn er toch gaten en kieren onstaan? Dit is het juiste moment om deze kieren en gaten te herstellen. Dit scheelt u in de toekomst veel tijd en op deze manier kunt u het schilderwerk weer mooi aanbrengen. Zo heeft u een hele tijd geen omkijken meer naar uw buitenmuren.

Let op! Wilt u de buitenmuur wit verven terwijl deze momenteel een donkere kleur bevat? Verwijder eerst de oude verflaag. Breng daarna een witte voorstrijk aan en gebruik dan de aflak. Op deze manier heeft u de meeste kans van slagen.

Grondverf aanbrengen

Soms zijn er door de jaren heen scheuren in uw stukwerk ontstaan uw ervaren schilder herstelt deze in een handomdraai. Ook het vervangen van rotte stukken hout in uw kozijnen of posten behoort tot de werkzaamheden van een schilder zo krijgt u weer een mooi strak kozijn. Het onderhoud van uw schilderwerk kunt u zelf natuurlijk ook uitvoeren, maar een professionele schilder neemt deze werkzaamheden ook graag van u over. Zo kunt u er ook voor kiezen, om alleen de moeilijk te bereiken plekken door een schilder te laten herstellen.

Buitenmuur verven

De buitenmuur is schoongemaakt, de voorstrijk en grondverf zijn aangebracht dus tijd om te verven van de buitenmuur! Als de buitenmuur gestuct dient te worden, dan wordt natuurlijk eerst het stucwerk aangebracht. Als dit goed is gedroogd en kan er gestart worden met verven. Dit wordt gedaan met een verfroller. De hoekjes kunt u het beste schilderen met een kwast omdat dit natuurlijk precisiewerk is.

Let op! De schilder kan uw buitenmuur ook verven terwijl het regent. Zo brengt Multi Concurrent speciale zeilen waardoor er geen regenwater op het schilderwerk kan komen. 

Buitenschilder

Welke verf voor uw buitenmuur?

Voor buitenmuren is er een speciale type verf. Deze buitenmuurverf is bestand tegen alle soorten weersomstandigheden en heeft een goede dekking. Kies altijd voor een verfsoort die geschikt is om buiten te gebruiken. De meest gebruikte soort verf is acrylverf. Het voordeel van deze verf is dat deze verf goed kan ademen, waardoor het vocht in de buitengevel er gemakkelijk weer uit kan.

Er zijn meerdere verfsoorten te verkijgen voor het schilderen van uw buitenmuur maar welke is geschikt voor uw gevel? Er zijn meerdere merken verkrijgbaar, zo is Sikkens een grote speler op de markt van buitenmuur verf. U dient natuurlijk wel goed te letten op de ondergrond. Zo is voor het schilderen van een gestucte buitenmuur een andere verf nodig dan wanneer u een houten buitenmuur schildert. Er zijn twee soorten buitenverf:

Alkydverf

Veel schilders maken gebruik van alkydverf. Alkydverf is een synthetische verfsoort en is vochtafstotend en dus prima te gebruiken voor het Nederlandse klimaat. Deze verf wordt vaak verdund met terpentine en droogt vrij snel. Zo is de gemiddelde tijd van drogen 24 uur. Alkydverf zorgt voor een goede en egale dekking van de buitenmuur.

Acryllatex

Deze verfsoort is op waterbasis en is minder poreus dan gewone latexmuurverf voor buiten. Acryllatex droogt sneller dan alkydverf. Er zijn voor acryllatex verf wel speciale rollers en kwasten nodig om de verf optimaal aan te brengen. Hierdoor kunnen de kosten hoger uitvallen als deze verfsoort wordt gebruikt bij het verven van de buitenmuur.

Wat kost een buitenmuur schilderen?

De buitenmuur van uw huis of bedrijf is het visitekaartje van uw pand. Zo vallen de buitenmuren als eerst op en dienen deze er natuurlijk verzorgt uit te zien. Dat het laten schilderen van uw buitenmuur geld kost, is natuurlijk logisch maar uw buitenmuren laten schilderen hoeft helemaal niet duur te zijn.

Wat zijn nou de kosten voor laten schilderen van uw buitenmuren? De gemiddelde kosten per m2 zijn € 10 tot € 24 inclusief materiaal en BTW. De kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van het type verf dat gekozen wordt. Daarnaast is ook de ondergrond niet algeheel onbelangrijk. Is deze in een slechte staat, dan kost dit natuurlijk extra tijd en daardoor extra euro’s.

De kosten voor een buitenschilder is zo rond de € 30 – € 40 per uur. Hier komen natuurlijk nog de kosten voor het materiaal bij. U kunt ons ook benaderen om van tevoren een gemiddelde prijs af te spreken, zo weet u precies waar u aan toe bent.

Per m2Per uur
€ 10 – € 24€ 30 – € 40
Schilder buiten aan het werk

Vergunning voor buitenmuur verven

Is een vergunning voor het schilderen van uw buitenmuren noodzakelijk? Dit is totaal afhankelijk van uw gemeente. In de meeste gemeenten in Nederland kunt u vergunningsvrij uw buitenmuren schilderen. Het is wel verstandig om het toch even bij uw gemeente na te gaan of u vergunningsplichtig bent. Schakelt u Multi Concurrent in? Dan hoeft u zich verder nergens druk om te maken. Wij vragen de vergunning voor u aan en zo heeft u hier dus helemaal geen omkijken meer naar.

Vrijblijvende offerte?

Tips buitenmuur schilderen

Bent u van plan om zelf uw buitenmuur te schilderen? Hieronder vindt u de beste tips op een rijtje:

 • Verf die geschikt is voor uw buitenmuur
  U kunt het beste kiezen voor acrylverf. Het beschermt de muur tegen het indringen van vocht. Deze verf maakt u muur grotendeels waterafstotend en laat de muur ondertussen nog wel gewoon ademen. Houd er rekening mee dat je raamluiken, planten zoals klimop en struiken zoveel mogelijk verwijdert. Let ook op eventuele pluggen, schroeven en spijkers die in de weg kunnen zitten.

 • Scheuren en voegen herstellen
  Herstel voegen en scheuren. Op deze manier creëert u een goede nieuwe basis om mee aan de slag te gaan. De beste manier om de buitenmuur te schilderen, zonder dat u halverwege in de problemen komt en heeft u nog jarenlang plezier van u nieuw geverfde buitenmuren.

 • Opstijgend vocht voorkomen
  Heeft u last van opstijgend vocht? Het is belangrijk om dat te voorkomen. Op deze manier voorkomt u dat het vocht het nieuwe schilderwerk aan zal tasten en hoeft u niet in een korte tijd weer opnieuw te schilderen.

 • Kozijnen afplakken
  Plak de kozijnen netjes af, net als andere delen die je niet wilt schilderen als je aan de slag gaat met de buitenmuur.
  Let op! Haal de tape binnen 2 dagen er weer af. Zo voorkomt u schade aan de kozijnen.

Buitenmuur laten schilderen

Omdat er toch wel wat bij komt kijken als u zelf u buitenmuur gaat schilderen, is er natuurlijk ook de optie om de erkende schilders van Multi Concurrent in te huren. Misschien bent u niet handig of heeft u geen tijd om de muren zelf te schilderen, onze professionele schilders staan voor u klaar. De kosten van het inhuren voor een schilder vallen relatief mee en deze kosten zijn vaak minder erg dan de irritaties die u kunt oplopen bij het schilderen van uw muren aan de buitenkant van uw woning of pand.

Liever dit project uitbesteden? Vrijblijvende offerte

Wilt u exact weten wat u project gaat kosten? Vraag dan een geheel vrijblijvende offerte aan. U ontvangt binnen 24 uur antwoord met een op maat gemaakte offerte. Onderaan de streep zijn wij gegarandeerd het goedkoopst! Wij kunnen natuurlijk ook vrijblijvend en kosteloos bij u langs komen, om uw situatie van dichtbij te komen bekijken. Multi Concurrent helpt u graag.

Offerte aanvragen