Tuin egaliseren

Wanneer uw tuin (deels) verzakt is en dit ongelijkheid veroorzaakt in uw bestrating of beplanting maakt dit dat uw tuin er niet netjes meer uitziet. Verzakte bestrating kan daarnaast ook een gevaar zijn, wat als u struikelt in uw tuin en uzelf lelijk bezeerd? Het egaliseren van uw tuin zorgt ervoor dat uw tuin er weer netjes en verzorgd uitziet en beperkt dit soort gevaren. Op deze pagina leest u alle informatie met betrekking tot het laten egaliseren van uw tuin, waarom dit belangrijk is en welke kosten hierbij komen kijken. Lees snel verder over het egaliseren van uw tuin.

Inhoudsopgave

Wanneer uw tuin laten egaliseren?

Het egaliseren van uw tuin is nodig wanneer u verzakking constateert. Verzakkingen zorgen ervoor dat er ongelijkheid in uw tuin is en bestrating mogelijk los komt te liggen. Dit wilt u voorkomen om gevaren in uw tuin in te perken. Naast het waarnemen van verzakking(en) zijn er nog een aantal situaties waarin het aan te raden is de tuin te laten egaliseren:

  • Bij een verhuizing en er een compleet nieuwe tuin wordt aangelegd
  • Bij renovatie van uw tuin is het slim om ook direct te egaliseren
  • Bij het maken van een terras in uw tuin
  • Bij het leggen van een oprit
  • Bij het leggen van een gazon of graszoden in uw tuin


Tuin egaliseren

Kosten tuin egaliseren

Bij het egaliseren van de tuin wordt er gewerkt in een aantal stappen. Het is een vrij intensieve klus die fysiek de nodigde kracht vereist. De tuin wordt uitgegraven tot een minimale diepte van 20 centimeter, om ervoor te zorgen dat er geen zwarte aarde meer voorkomt. Daarna wordt de tuin opgehoogd met ophoogzand en een eventuele vijver wordt opgevuld met gebroken puin.
Om u een indicatie te geven van de gemiddelde kosten, hebben wij onderstaande tabel gemaakt:

Werkzaamheden tuin egaliserenGemiddelde kosten
Uitgraven en ophogen tuin€ 10,- - € 17,- per m2
Egaliseren tuin€ 1,- - € 5,- per m2
Terugleggen bestrating€ 7,50 - € 20,- per m2
Ophoogzand€ 12,50 - € 15,- per kuub
Gebroken puin voor vullen vijver€ 70,- - € 80,- per kuub

*Bovenstaande prijzen is een gemiddelde prijsindicatie. De exacte prijs voor onze diensten is afhankelijk van meerdere factoren. Wij raden u aan altijd een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Tuin egaliseren: hoe wij te werk gaan

Het egaliseren van een tuin is een klus die onze hoveniers zorgvuldig aanpakken. Het is belangrijk dat deze klus efficiënt en professioneel gebeurt, zodat u zolang mogelijk geniet van uw geëgaliseerde tuin. Daarom werken wij volgens onderstaand stappenplan wanneer wij u een tuin egaliseren:

Stap 1: Het te egaliseren stuk tuin leeg maken

Het stuk tuin wat geëgaliseerd gaat worden dient volledig leeg te zijn; planten, bladeren, boomwortels, voorwerpen en evt. tuinmeubelen moeten allemaal verwijderd zijn.

Stap 2: Grond markeren

We markeren het stuk grond wat is klaargemaakt voor de egalisatie. Dit doen we met lint of met stokken. Zo weet u zeker dat de egalisatie wordt gedaan op het juiste stuk grond.

Stap 3: Hoogste punt markeren

We zoeken het hoogste punt van de grond in het te egaliseren gebied en markeren dit door bijvoorbeeld een lint of draad te spannen aan de stokken die in de vorige stap zijn geplaatst.

Stap 4: Hoogtes gelijk trekken

Nu we het hoogste punt in de grond hebben gemarkeerd, hanteren we deze hoogte voor de egalisatie. We doen dit met behulp van een waterpas op de markeerstokken die we in stap 2 geplaatst hebben.

Stap 5: Nieuwe aarde toevoegen

Voordat we nieuwe aarde toevoegen om te egaliseren, is het van belang dat bij ons bekend is wat het doel is van het gedeelte tuin ná de egalisatie: Komt er een gazon of bijvoorbeeld een terras? Op basis van die informatie bepalen we welk soort aarde gebruikt wordt voor de egalisatie.

Stap 6: Grond gelijkmatig verspreiden

Wanneer wij de juiste soort aarde hebben toegevoegd gaan we deze gelijkmatig verspreiden over het gemarkeerde stuk grond. We zorgen dat gelijke hoogte wordt aangehouden en doen dit met behulp van een hark.

Stap 7: Controleren en aanstampen

Wanneer wij de grond verspreid hebben, controleren we zorgvuldig of de hoogtes overal gelijk zijn. Wanneer dit net het geval is verspreiden we de grond nogmaals met een hark en doen de controle dan opnieuw. Wanneer de hoogtes gelijk zijn zullen we de grond direct aanstampen. Bij kleine oppervlaktes doen we dit met een schep, bij grote oppervlaktes doen we dit met een wals.

Stap 8: Rusten en besproeien

Wanneer de grond stevig is aangestampt/gewalst, is het van belang de grond twee dagen met rust te laten. Het is de bedoeling dat de grond niet uitdroogt. Indien nodig kunt u de grond zachtjes besproeien. Wanneer er (lichte) regenval is, is extra besproeiing niet nodig.

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Meest voorkomende redenen om uw tuin te egaliseren

Om voor u duidelijker te maken in welke situaties het aan te raden is uw tuin te egaliseren, hebben we de meest voorkomende redenen voor u op een rijtje gezet. Deze ziet u hier:

  • Voorkomen van verzakkingen – Voorkom gevaar van bijv. losliggende bestrating en planten e.d.
  • Nieuwe tuin aanleggen – Egalisatie zorgt ervoor dat u met een vlakke, mooie ondergrond begint en zolang mogelijk kunt genieten van uw nieuwe tuin
  • Tuin renovatie – Het egaliseren van uw tuin tijdens renovatie is mooi meegenomen
  • Gazon aanleggen – Zo weet u zeker dat uw gazon recht en vlak is
  • Tuin bestraten – Door egalisatie ligt bestrating gelijkmatig en recht. Daarnaast voorkomt u verzakking van uw bestrating door (regelmatig) te egaliseren.

 

Tuin laten egaliseren met een vijver

Als u een vijver in uw tuin hebt, maar deze niet meer wilt behouden kan u uw tuin laten egaliseren inclusief uw vijver. De hovenier graaft de vijver uit met een minigraafmachine en zorgt ervoor dat het gat van de vijver wordt dichtgegooid met gebroken puin. Als het uitgraven en dichtgooien van de vijver is gedaan, kan de tuin worden geëgaliseerd.

Kosten tuin egaliseren door Multi Concurrent

Tuin laten egaliseren door een professioneel bedrijf

Een tuin egaliseren is een intensieve klus die met precisie moet gebeuren. Het klinkt misschien vrij gemakkelijk, maar het is van groot belang dat de egalisatie van uw tuin goed en zorgvuldig gebeurt.

Zelf egaliseren of een hovenier inhuren?

Wanneer u zelf niet beschikt over de benodigde kennis en ervaring om uw tuin te egaliseren, raden wij u aan om dit door een van onze gespecialiseerde hoveniers te laten doen. Onze hoveniers van Multi Concurrent zorgen ervoor dat de klus goed en nauwkeurig gebeurt, zodat u zolang mogelijk plezier heeft van uw geëgaliseerde tuin. Onze hoveniers staan ook bij deze klus voor u klaar!

Tuinafval laten verwijderen na het egaliseren van uw tuin

Het leeghalen en uitgraven van uw tuin zorgt voor veel tuinafval. Dit tuinafval kunt u zelf afvoeren door wekelijks een gedeelte in uw GFT container te vullen en te laten legen, maar betekent wel dat u langer met het afval in uw tuin zit. Zelf afvoeren naar uw milieustraat is ook een goede optie en scheelt extra kosten. Wanneer u zelf geen omkijken wilt hebben aan het afval en de afvoer hiervan, kunt u de hovenier het afval laten afvoeren. Hier worden extra kosten voor in rekening gebracht, maar het grote voordeel is dat u wel direct van uw tuinafval af bent.

Hoeveelheid zand en/of tuinaarde benodigd bij egalisatie tuin?

Wanneer u bestrating of tuintegels wilt (laten) leggen, wordt de afgegraven tuin gevuld met zand. Wanneer u kiest voor een gazon of beplanting, wordt uw afgegraven tuin gevuld met tuinaarde.

Om te weten hoeveel u hiervan nodig hebt, meet u de lengte, breedte en hoogte van het af te graven gat en deze vermenigvuldigt u met elkaar. Vervolgens telt u hier 15% bij op, omdat de grond tijdens het egaliseren nog 15% gaat inklinken. De benodigde hoeveelheid zand of tuinaarde berekent u dus door de volgende formule in te vullen: lengte x breedte x hoogte x 1,15 = het aantal kuub benodigde grond of zand.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.