Tuin egaliseren

Wanneer uw tuin (deels) verzakt is en dit ongelijkheid veroorzaakt in uw bestrating of beplanting maakt dit dat uw tuin er niet netjes meer uitziet. Verzakte bestrating kan daarnaast ook een gevaar zijn, wat als u struikelt in uw tuin en uzelf lelijk bezeerd? Het egaliseren van uw tuin zorgt ervoor dat uw tuin er weer netjes en verzorgd uitziet en beperkt dit soort gevaren. Op deze pagina leest u alle informatie met betrekking tot het laten egaliseren van uw tuin, waarom dit belangrijk is en welke kosten hierbij komen kijken. Lees snel verder over het egaliseren van uw tuin.Wanneer uw tuin (deels) verzakt is en dit ongelijkheid veroorzaakt in uw bestrating of beplanting maakt dit dat uw tuin er niet netjes meer uitziet. Verzakte bestrating kan daarnaast ook een gevaar zijn, wat als u struikelt in uw tuin en uzelf lelijk bezeerd? Het egaliseren van uw tuin zorgt ervoor dat uw tuin er weer netjes en verzorgd uitziet en beperkt dit soort gevaren. Op deze pagina leest u alle informatie met betrekking tot het laten egaliseren van uw tuin, waarom dit belangrijk is en welke kosten hierbij komen kijken. Lees snel verder over het egaliseren van uw tuin.

Ga snel naar

Tuin egaliseren

Waarom een tuin egaliseren?

Het kan nodig zijn om uw voor- en/of achtertuin te laten egaliseren. Er zijn veel verschillende situaties waarbij er wordt gekozen voor tuinegalisatie:

Er zijn nog talloze andere situaties waarin het egaliseren van uw tuin wenselijk of nodig kan zijn. Het is slim om deze klus te laten uitvoeren door een ervaren tuinbedrijf, zodat u zeker weet dat de basis voor uw nieuwe tuin, oprit of terras professioneel gelegd is.

Kosten tuin egaliseren

Bij het egaliseren van de tuin wordt er gewerkt in een aantal stappen. Het is een vrij intensieve klus die fysiek de nodigde kracht vereist. De tuin wordt uitgegraven tot een minimale diepte van 20 centimeter, om ervoor te zorgen dat er geen zwarte aarde meer voorkomt. Daarna wordt de tuin opgehoogd met ophoogzand en een eventuele vijver wordt opgevuld met gebroken puin.
Om u een indicatie te geven van de gemiddelde kosten, hebben wij onderstaande tabel gemaakt:

Werkzaamheden tuin egaliserenGemiddelde kosten
Uitgraven en ophogen tuin€ 10,- – € 17,- per m2
Egaliseren tuin€ 1,- – € 5,- per m2
Terugleggen bestrating€ 7,50 – € 20,- per m2
Ophoogzand€ 12,50 – € 15,- per kuub
Gebroken puin voor vullen vijver€ 70,- – € 80,- per kuub

*Bovenstaande prijzen is een gemiddelde prijsindicatie. De exacte prijs voor onze diensten is afhankelijk van meerdere factoren. Wij raden u aan altijd een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Tuin egalisatie: stappenplan

De tuinprofessionals van Multi Concurrent verzorgen uw tuinegalisatie van A tot Z. Hierbij houden zij een vast stappenplan aan om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Het stappenplan voor het egaliseren van uw tuin door de hoveniers van Multi Concurrent:

Stap 1: De tuin leegmaken

Om een tuin efficiënt te kunnen egaliseren is het noodzakelijk dat de tuin volledig wordt leeggemaakt. Alles moet uit de tuin worden verwijderd om te voorkomen dat er stukken van de tuin worden overgeslagen tijdens de egalisatie. Bomen, struiken, planten, bloemen, boomwortels, bladeren en voorwerpen dienen allemaal uit de tuin te worden verwijderd alvorens we door gaan naar de volgende stap.

Stap 2: Grondmarkering

Wanneer de gehele tuin wordt geëgaliseerd is grondmarkering niet van groot belang, maar wanneer het gaat om gedeeltelijke egalisatie des te meer. Het is belangrijk dat de grond goed en duidelijk gemarkeerd wordt, zodat onze specialisten precies weten welk stuk grond geëgaliseerd dient te worden. We meten dit dan ook nauwkeurig uit.

Stap 3: Hoogste punt markeren

Het hoogste punt van de grond is tevens het beginpunt van de egalisatie. Het hoogste punt markeren we met draad of lijn tussen de stokjes van de grondmarkering.

Stap 4: Hoogtes gelijk trekken

Het hoogste punt is in de vorige stap gemarkeerd en wordt nu aangehouden als te hanteren hoogte. We leggen een meetlint met waterpas op de markeerstokken en zorgen dat de hoogtes overal gelijk zijn.

Stap 5: Toevoegen nieuwe aarde

Het toevoegen van nieuwe aarde gaat aan de hand van het eindproject na de egalisatie. Is de egalisatie t.b.v. een gazon of een terras? Per soort eindproject is er een verschillende soort aarde nodig. Voor een gazon is een mix van aarde, zand en mest de juiste keuze, maar voor het aanleggen van een terras is juist aarde met wit zand nodig. Zo behoeft iedere klus een ander soort aarde. We voegen de juiste soort aarde toe en gaan door naar de volgende stap.

Stap 6: Gelijkmatige verspreiding van de nieuwe grond

Wanneer de nieuwe grond is toegevoegd, verspreiden we deze gelijkmatig over de tuin en houden hierbij de gemarkeerde hoogtes aan. De grond verspreiden we meestal met een hark.

Stap 7: Controleren en aanstampen

Na de verspreiding van de nieuwe grond controleren we nauwkeurig of de hoogtes overal gelijk zijn. Indien nodig verspreiden we nogmaals en controleren opnieuw. Bij akkoord na de controle stampen we de grond aan met een schep, roller of bij grote oppervlakten met een wals.

Stap 8: Grond laten rusten en bewateren

Wanneer het aanstampen van de grond is afgerond, is het heel belangrijk de grond de nodige rust te geven. Minimaal twee dagen dient de grond onbewerkt en ongeroerd te blijven. Het is wel van groot belang dat de grond vochtig blijft tijdens deze wachtdagen. Bij droog weer kunt u het best de geëgaliseerde grond minimaal twee maal per dag zelf bewateren.

Tuin frezen en egaliseren

Een tuin egaliseren om een strakke ondergrond als basis te hebben, is vrijwel alleen mogelijk wanneer de grond goed bewerkbaar is. Met bewerkbare grond bedoelen we fijne en korrelige grond die makkelijk te bewerken is. Bij huis-tuin-en-keuken-tuinieren doet men dit met een schoffel, maar wij gebruiken hiervoor een professionele frees. Dit is een machine met motorisch aangedreven messen die zich met kracht door de grond slaan. Zo wordt de grond volledig losgeslagen en is deze weer fijn en korrelig. Na het frezen kan de echte egalisatie van uw tuin van start.

Vrijblijvende offerte?

Meest voorkomende redenen om uw tuin te egaliseren

Om voor u duidelijker te maken in welke situaties het aan te raden is uw tuin te egaliseren, hebben we de meest voorkomende redenen voor u op een rijtje gezet. Deze ziet u hier:

  • Voorkomen van verzakkingen – Voorkom gevaar van bijv. losliggende bestrating en planten e.d.
  • Nieuwe tuin aanleggen – Egalisatie zorgt ervoor dat u met een vlakke, mooie ondergrond begint en zolang mogelijk kunt genieten van uw nieuwe tuin
  • Tuin renovatie – Het egaliseren van uw tuin tijdens renovatie is mooi meegenomen
  • Gazon aanleggen – Zo weet u zeker dat uw gazon recht en vlak is
  • Tuin bestraten – Door egalisatie ligt bestrating gelijkmatig en recht. Daarnaast voorkomt u verzakking van uw bestrating door (regelmatig) te egaliseren.

Tuin laten egaliseren met een vijver

Als u een vijver in uw tuin hebt, maar deze niet meer wilt behouden kan u uw tuin laten egaliseren inclusief uw vijver. De hovenier graaft de vijver uit met een minigraafmachine en zorgt ervoor dat het gat van de vijver wordt dichtgegooid met gebroken puin. Als het uitgraven en dichtgooien van de vijver is gedaan, kan de tuin worden geëgaliseerd.

Tuin laten egaliseren door een professioneel bedrijf

Een tuin egaliseren is een intensieve klus die met precisie moet gebeuren. Het klinkt misschien vrij gemakkelijk, maar het is van groot belang dat de egalisatie van uw tuin goed en zorgvuldig gebeurt.

Zelf egaliseren of een hovenier inhuren?

Wanneer u zelf niet beschikt over de benodigde kennis en ervaring om uw tuin te egaliseren, raden wij u aan om dit door een van onze gespecialiseerde hoveniers te laten doen. Onze hoveniers van Multi Concurrent zorgen ervoor dat de klus goed en nauwkeurig gebeurt, zodat u zolang mogelijk plezier heeft van uw geëgaliseerde tuin. Onze hoveniers staan ook bij deze klus voor u klaar!

Tuinafval laten verwijderen na het egaliseren van uw tuin

Het leeghalen en uitgraven van uw tuin zorgt voor veel tuinafval. Dit tuinafval kunt u zelf afvoeren door wekelijks een gedeelte in uw GFT container te vullen en te laten legen, maar betekent wel dat u langer met het afval in uw tuin zit. Zelf afvoeren naar uw milieustraat is ook een goede optie en scheelt extra kosten. Wanneer u zelf geen omkijken wilt hebben aan het afval en de afvoer hiervan, kunt u de hovenier het afval laten afvoeren. Hier worden extra kosten voor in rekening gebracht, maar het grote voordeel is dat u wel direct van uw tuinafval af bent.

Hoeveelheid zand en/of tuinaarde benodigd bij egalisatie tuin?

Wanneer u bestrating of tuintegels wilt (laten) leggen, wordt de afgegraven tuin gevuld met zand. Wanneer u kiest voor een gazon of beplanting, wordt uw afgegraven tuin gevuld met tuinaarde.

Om te weten hoeveel u hiervan nodig hebt, meet u de lengte, breedte en hoogte van het af te graven gat en deze vermenigvuldigt u met elkaar. Vervolgens telt u hier 15% bij op, omdat de grond tijdens het egaliseren nog 15% gaat inklinken. De benodigde hoeveelheid zand of tuinaarde berekent u dus door de volgende formule in te vullen: lengte x breedte x hoogte x 1,15 = het aantal kuub benodigde grond of zand.

Tuinegalisatie door Multi Concurrent

Aan de hand van deze duidelijke stappen zorgen de ervaren hoveniers van Multi Concurrent ervoor dat uw tuin in een mum van tijd nauwkeurig geëgaliseerd wordt. Wilt u meer informatie over het (deels) laten egaliseren van uw voor- en/of achtertuin? Neem contact met ons op! Wij zijn bereikbaar via ons contactformulier op deze website, onder de knop “contact”. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen