Buitenhaard laten plaatsen

Waarschijnlijk denkt u dat u alleen kunt genieten van de warmte op uw terras in de zomer. Gelukkig is dit niet het geval. U kunt namelijk in de herfst of zomer ook genieten van uw terras. U kunt een buitenhaard laten plaatsen en hiermee kunt u dus de nodige warmte en sfeer creëren waardoor u alsnog van uw buitenterras kunt genieten. Op deze pagina vind u alle voor- en nadelen van een buitenhaard en waarom u voor Multi Concurrent kiest bij het laten plaatsen van een buitenhaard.

Ga snel naar

Verschil tussen een buitenhaard en buitenkachel

Een buitenhaard en een buitenkachel zijn twee verschillende dingen. Er zijn toch aanzienlijk wat verschillen. Een houtkachel kunt u herkennen aan het glazen deurtje waarbij een buitenhaard dit niet heeft. Een houtkachel heeft door het deurtje een andere verbrandingsproces. Bij een kachel verloopt dit proces efficiënter dan bij een buitenhaard. Een houtkachel geeft dan ook meer warmte af dan een buitenhaard. Zo produceert een houtkachel in de juiste omstandigheden ook minder rook en verloopt de verbranding vollediger.

Buitenhaard laten plaatsen

Verschillende type buitenhaarden

Hieronder hebben wij de verschillende buitenhaarden voor u op een rijtje gezet. Wij hebben ook alle voor- en nadelen voor u opgesomd.

Buitenhaard met rookkanaal

Kiest u voor een buitenhaard die op hout of kolen stookt? Dan heeft u een rookanaal nodig. Bij een buitenhaard is dit vergeleken bij een binnenhaard relatief, een vrij korte rookkanaal die gewoon op uw haard wordt gemonteerd.

Een buitenhaard is aan één zijde geopend en bij het laten plaatsen van een buitenhaard op uw terras, mag u dus rekening houden met het feit dat het vuur maar aan één zijde te bewonderen is. Let wel op rookoverlast bij het gebruik van een buitenhaard. Zo kunnen uw buren overlast ondervinden bij het verkeerd plaatsen van een buitenhaard. Laat daarom uw buitenhaard door een professional plaatsen.

Voordelen buitenhaard met rookkanaal: authentieke uitstraling, warmteverspreiding is goed.
Nadelen buitenhaard met rookkanaal: het stoken kost tijd, rookoverlast is mogelijk.

Buitenhaard op gas

Het grootste voordeel van een buitenhaard op gas is toch wel dat u geen rookkanaal nodig heeft. Dit ziet er voor de oog natuurlijk mooier uit en scheelt ook nog eens in de totale kosten. Een ander voordeel is dat deze gashaarden oogstrelend zijn en dat u deze snel kunt aansteken. Alsof dat nog niet genoeg is, u heeft ook nog eens geen last van rookoverlast. Een buitenhaard op gas is dus een prima keus.

Buiten de vele voordelen heeft u ook nog eens keus uit meerdere modellen. Vuurtafels, kolomvormig of brede gashaarden, u kunt het zo gek niet bedenken of u kunt er uit kiezen. Gashaarden hebben wel aparte gasflessen nodig die u mag navullen maar maken wel weer gebruik van aardgas.

Voordelen buitenhaard op gas: gebruiksvriendelijk, geen rookoverlast, keuze uit meerdere modellen.
Nadelen buitenhaard op gas: vuurspel is niet zo natuurlijk.

Buitenhaard op bio-ethanol

Een buitenhaard op bio-ethanol heeft al grote voordeel ten opzichte van een houthaard met rookkanaal, is dat u wel een mooie natuurlijke vlammenspel krijgt te zien maar u geen last heeft van rookontwikkeling. Bio-ethanol is een product dat erg schoon is tijdens de verbranding en ook nog eens geurloos is.

U kunt het zo gek maken als u zelf wilt bij het uitkiezen van een bio-ethanol haard. Omdat u geen rookanaal nodig heeft kunt u kiezen uit duizenden modellen en opties. Een groot nadeel is wel dat u veilig te werk mag gaan omdat een bio-ethanol erg snel ontvlamt. Hierdoor kunnen makkelijk ongelukken ontstaan.

Voordelen buitenhaard bio-ethanol: keuze uit veel designs en mogelijkheden, geen rookoverlast, prachtig vlammenspel.
Nadelen buitenhaard bio-ethanal: bio-ethanol is prijziger, zeer snel ontvlambaar dus minder veilig.

Buitenhaard op gel

Ook buitenhaarden die met gel worden aangestoken hebben geen rookkanaal nodig. Bij dit soort type haarden heeft u dus ook geen rookoverlast en branden schoon. U kunt wel iets meer last hebben van walm maar buiten heeft u hier eigenlijk geen last van.

Een groot nadeel is wel het vlammenspel. Zo zit de gel in een pot en ziet u alleen vlammen waar de potjes worden ontvlamt. Dit creeërt dus geen natuurlijke vlammenzee en is de gel ook prijziger dan bio-ethanol.

Voordelen buitenhaard op gel: veilig, geen rookoverlast, keuze uit meerdere modellen.
Nadelen buitenhaard op gel: gel is duurder dan bio-ethanol, geen natuurlijk vlammenspel.

Welke buitenhaard wilt u laten plaatsen?

Hierboven heeft u kunnen lezen over de verschillende type buitenhaarden. Welke buitenhaard u wilt laten plaatsen ligt een beetje aan uw wensen. Wilt u een mooi en natuurlijk vlammenspel zien en vind u het niet erg om met houtblokken te werken? Dan is een houthaard echt een uitkomst. Een houthaard werkt met droog hout en deze houtblokken zijn relatief betaalbaar. Het enige nadeel is dus wel de kans op rookoverlast.
Wilt u een haard laten plaatsen die alleen de sfeer verhoogd? Dan is een gashaard of een haard op bio-ethanol een uitkomst. Een gashaard is gebruiksvriendelijker en minder gevaarlijk maar geeft weer een iets minder natuurlijke vlammenspel. Een bio-ethanol haard is wel natuurgetrouw maar hier kunt u het vlammenspel minder goed regelen als bij een gashaard.

Er is dus keus genoeg maar het ligt er echt aan wat u belangrijk vind. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen.

Vrijblijvende offerte?

Terras heater laten plaatsen

Wilt u wel sfeer en warmte creëren maar wilt u geen buitenhaard laten plaatsen? Een terras heater kan dan geen goed alternatief zijn. Zo kan een terras heater heel efficiënt warmte verspreiden en zijn deze gasgestookt en compact waardoor u deze makkelijk kunt verplaatsen.

De gasfles is in de behuizing van de heater ondergebracht waardoor u deze niet kunt zien. Een terras heater is bedoeld om veel warmte af te geven en hierdoor is het vlammenspel ondergeschikt. Er zijn wel terras heaters waar u ook kunt genieten van een mooie steekvlam maar dit is niet te vergelijken met een echte buitenhaard.

Rookontwikkeling bij een buitenhaard

Een buitenhaard geeft een mooie natuurlijke vlammenspel. Een buitenhaard die gebruik maakt van hout en goed warm kan worden gehouden, hoeft in principe geen rookoverlast te veroorzaken. Helaas gebeurd het toch vaak in de praktijk. Dit heeft voornamelijk te maken met hout dat nog vochtig is. Zorg dus voor droog hout. In principe kunt u ieder soort hout gebruiken in buiten (of binnen-) haard zolang u er maar voor zorgt dat het hout goed droog is. In de regel zorgen tropische hardhoudsoorten hout van fruitbomen en eiken voor minder rook. Grenen en vurenhout geven toch wel het meeste rookoverlast. Om ervoor te zorgen dat het hout goed verbrand, zorg er dan voor dat u kleine stukken hout gebruikt.

Openhaard

Een buitenhaard en veiligheid

U wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat u een buitenhaard veilig gebruikt. Hierbij zijn de plaatsing en wat andere punten belangrijk. Hieronder zetten wij deze voor u op een rijtje:

Een buitenhaard laten plaatsen door Multi Concurrent

Mocht u op locatie een vrijblijvende offerte willen aanvragen? Dan bent u bij Multi Concurrent aan het juiste adres. Wij helpen u van A tot Z en doen dit betaalbaar. Bij ons betaalt u niet de hoofdprijs maar u hoeft ook niet in te boeten op kwaliteit.

Dagelijks helpen wij meerdere klanten door heel Nederland met het installeren en adviseren van buitenhaarden. Mocht u een buitenhaard willen laten plaatsen door een professioneel bedrijf? Kies dan voor Multi Concurrent. Wij staan graag voor u klaar!

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.