Kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen gebeurt meestal om twee redenen. Of je bent uitgekeken op de huidige kleur van je kozijnen, of je hebt houten kozijnen die periodiek geschilderd moeten worden. Wat de reden van de schilderbeurt ook is: kozijnen schilderen is een precisiewerkje en vergt de nodige kennis en voorbereiding. Hieronder vertellen we je hoe je te werk moet gaan. Wil je het schilderen van je kozijnen liever uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook!

Inhoudsopgave

Kan ik zelf kozijnen schilderen?

Wil je kosten besparen, ben je handig of vind je klussen leuk? Dan kun je ervoor kiezen om zelf je kozijnen te schilderen. Hier zitten ook nadelen aan vast. Kozijnen schilderen en onderhouden is een vak. Zelf ben je vaak veel langer bezig dan een professional. Ook is de kwaliteit meestal niet hetzelfde. Zeker bij een karakteristieke woning met houten kozijnen zou het natuurlijk zonde zijn als de uitstraling van de woning verloren gaat door slordig schilderwerk. Ook kunststof kozijnen schilderen brengt de nodige uitdagingen met zich mee omdat de ondergrond minder goed hecht en de kans op druipers groot is.

Wil je garantie op het schilderwerk? Schakel dan sowieso een vakman in. Wij raden standaard aan om het schilderen van je kozijnen uit te besteden aan een professional. Zo ben je altijd verzekerd van een mooi, strak en professioneel resultaat.

Kozijnen schilderen

Welke kozijnen kun je schilderen?

Bij het schilderen van kozijnen denk je meestal aan houten kozijnen. Voor deze kozijnsoort is het niet alleen mooi om ze af en toe een nieuw likje verf te geven, maar ook noodzakelijk. Als je wilt dat houten kozijnen lang meegaan, is het absoluut nodig dat je ze periodiek schuurt en opnieuw verft. Vaak zie je aan de houten kozijnen wanneer het tijd is voor een opknapbeurt. Soms geeft de verf af of zie je blaasjes ontstaan in de verflaag.

Hoe vaak moet je houten kozijnen schilderen?

Standaard houten kozijnenEens in de 2 jaar
Hardhouten kozijnenEens in de 5 jaar
Binnenwerk kozijnen Eens in de 5-7 jaar
Buitenwerk kozijnenEens in de 3-5 jaar

Ook kunststof kozijnen kun je schilderen. Dit komt echter minder vaak voor. Kozijnen hoeven namelijk voor hun onderhoud niet geschilderd te worden. Ook kunnen kunststof kozijnen vanuit de fabriek geleverd worden in allerlei kleuren. Het schilderen van kunststof kozijnen zal dus alleen aan de orde zijn wanneer je bent uitgekeken op de huidige kleur. Vraag je jezelf wel altijd af of het rendabel is om ze te schilderen, of dat het wellicht toch slimmer is om je kunststof kozijnen te vervangen. Vooral wanneer deze al wat ouder zijn.

Aluminium en stalen kozijnen worden vrijwel nooit geschilderd. Bij aluminium kozijnen bijvoorbeeld wordt de kleur ingebakken tijdens het productieproces. Deze kozijnen zijn dus voorzien van een extreem harde, weersbestendige laag.

Hoe moet ik kozijnen schilderen?

Voor de twee meest voorkomende kozijnsoorten (hout en kunststof) hebben we hieronder een stappenplan voor je uitgewerkt. Het is goed om te weten dat voor houten kozijnen een kwalitatieve en goed-dekkende verf vaak voldoende is. Voor kunststof kozijnen kozijnen moet je altijd eerst een grondverf of primer gebruiken. Anders dekt de laklaag niet.

Keurmerk kozijnen

Houten kozijnen schilderen

Wat heb je nodig:

 • Dekkende lak
 • Schilderstape
 • Houtvuller
 • Grondverf
 • Verfroller en -kwast
 • Verfrooster en verfbak
 • Schuurpapier
 • Afdekfolie
 • Gereedschap

Stap 1: Voorbereiding
Plak alle randen af met schilderstape. Begin met het afplakken van het glas langs de randen. Plak vervolgens alle siliconen af, zowel langs de muur als bij de vensterbanken. Siliconen voegen mogen niet geverfd worden!

Stap 2: Oude verf verwijderen en opschuren
Verwijder alle loszittende stukken verf met een plamuurmes. Vul eventuele ontstane gaten op met een houtvuller. Zodra de houtvuller is uitgehard, schuur je de overige oude verf licht op met fijn schuurpapier. Reinig je kozijn daarna grondig.

Stap 3: Schilderen
3a: Zet met een ronde kwast alle moeilijk te bereiken plekken in de grondverf. Denk aan de smalle kanten van het kozijn, de sponning en vleugel. Zorg dat de vleugel openblijft totdat de verf droog is.

3b: Lak nu de grotere oppervlakken met een lakroller. Wil je hierna nog een laag aanbrengen? Wacht dan eerst tot de eerste laag volledig droog is.

Stap 4: Afwerking
Zodra alle verf droog is, verwijder je voorzichtig het afplakband. Doe dit voorzichtig, zodat de verflaag niet loslaat. Hierna kun je de vleugel weer sluiten.

Prijsgidsen

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Kunststof kozijnen schilderen

Wat heb je nodig:

 • Dekkende lak
 • Schilderstape
 • Grondverf voor kunststof
 • Ontvetter
 • Verfroller en -kwast
 • Verfrooster en verfbak
 • Schuurpapier
 • Afdekfolie
 • Gereedschap

Stap 1: Voorbereiding
Ontvet de kozijnen met een sopje en de ontvetter. Spoel altijd even na met schoon water. Plak vervolgens alle randen, muren en de vensterbank af met schilderstape.

Stap 2: Kozijnen schuren
Schuur de kozijnen licht op met fijn schuurpapier. Verwijder daarna het stof met een zachte borstel en poets even na met een schone, vochtige doek. Ontvet vervolgens je kozijn nogmaals zoals beschreven in de stap hierboven.

Stap 3: Schilderen
3a: Zet met een ronde kwast alle moeilijk te bereiken plekken in de grondverf. Denk aan de smalle kanten van het kozijn, de sponning en vleugel. Zorg dat de vleugel openblijft totdat de verf droog is.

3b: Schuur daarna nogmaals de kozijnen zoals omschreven in stap 2.

3c: Lak nu de grotere oppervlakken met een lakroller.

3d: Breng een tweede laag lak aan zodra de eerste laag volledig droog is.

Stap 4: Afwerking
Verwijder voorzichtig het afplakband. Doe dit terwijl de lak nog nat is. Doe dit wel voorzichtig, zodat de laklaag niet loslaat. Hierna kun je de vleugel weer sluiten. Let op: op kunststof doet verf er lang over om te drogen. Houd er rekening mee dat de lak pas na 2 weken echt goed droog is.

Tips voor kozijnen schilderen

 • Informeer altijd eerst bij de leverancier van je kozijnen of je de kozijnen wel mag schilderen. Het zou zonde zijn als je garantie vervalt door je fanatieke schilderbeurt.
 • Wil je milieuvriendelijk schilderen? Gebruik dan acryllak. Dit droogt niet alleen sneller dan lakverf op terpentinebasis. Het stinkt ook minder en is minder milieubelastend. Gebruik wel speciale kwasten voor acryllak.
 • Wil je kozijnen schilderen in een donkere kleur? Kies dan voor een grijze grondverf i.p.v. wit.
 • Om het schilderen makkelijker te maken, kun je het hang- en sluitwerk losschroeven.
 • Klungelen met afplaktape is verleden tijd als je een schoon plamuurmes gebruikt. Hiermee scheur je de tape (ook in de hoeken) strak af.
 • Schilder je buitenkozijn nooit in de volle zon of bij regenachtig weer.

 

Kozijnen schilderen kosten

Wil je weten wat het kost om kozijnen te laten schilderen door een vakman? Onderstaande prijzen geven je een idee. Deze prijzen zijn inclusief arbeidsuren en materiaalkosten.

Schilderen kozijnenGemiddelde kosten
Kozijnen schilderen binnen€ 40,- - € 75,-
Kozijnen schilderen buiten€ 50,- - € 150,-

Ook is de prijs afhankelijk van:

 • Materiaalsoort: laat je houten kozijnen schilderen of kunststof kozijnen?
 • Is het een vlak materiaal, of materiaal met reliëf?
 • Het aantal kozijnen dat geschilderd moet worden. Tip: hoe meer kozijnen je laat schilderen, hoe lager de prijs per kozijn. Wil je flink besparen: vraag dan bijvoorbeeld of de kozijnen van de buren ook een nieuwe verflaag kunnen gebruiken.
 • De staat van de kozijnen.
 • Eventuele speciale wensen.

 

Offerte aanvragen voor kozijnen schilderen

Wil je je kozijnen laten schilderen door onze vakmensen? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.